Samirina odrezana krila



Šalje mi Samira sliku svoga svjedočanstva, da ga pogledam prije telefonskog poziva. Sva četiri razreda - od petog do osmog - same petice. Bila je učenik generacije. 

Plavičasti papir ispisan nalivperom posljednji je dokaz njenog školovanja. Dalje nije smjela ići.

Dolazili su nastavnici na kućni prag moleći i savjetujući starješinu da pusti dijete na školovanje. Otac je, međutim, bio odlučan: "Neće meni žensko dijete ići u srednju školu."

Samira je mlada žena, '88. godište. Porijeklom je iz Rašljana, sela kod Brčkog. Školovanje joj  je uskraćeno 2003. godine, ne 1903.  

"Svaki dan sam gledala autobus kako odvozi učenike, a ja nisam među njima", govori Samira sa sjetom i dodaje da je od tuge i smršala.

Nije joj svejedno. U glasu gorčina, razočaranje, ljutnja i tuga - sve se skupilo.

Objašnjava mi da je sanjala o tome da postane arhitektica ili nastavnica matematike. Njena dva brata bez problema su nastavili školovanje, kao i njena mlađa sestra, kojoj više nije imao ko da zabrani zagarantovano pravo: roditelji su se razveli.

Kaže mi: "Mi bismo možda danas bile kolegice. Ja nastavnica matematike, a ti bosanskog." 

Meni tada trnci klize po tijelu. Govorim joj: "Još nije kasno." 

Razumijem je zašto oklijeva. Život je krenuo dalje, udaja, djeca, kuća i sve obaveze koje dolaze s time. Ponovo krenuti u školu bilo bi kao trčanje sprinta poslije godina mirovanja. Treba se dobro zagrijati prije utrke. I za takvo nešto naći mnogo vremena.

Samiri je tek s devetnaest dozvoljeno da počne izlaziti. Imala je dvadeset i jednu godinu kad se udala. Zadovoljna je životom. Ima dvoje djece: njena kćerka je odlična učenica. Ali ne krije da je u njenom životu ostala praznina, a dugo vremena i stid: "Osjećala sam se manje vrijednom u društvu školovanih ljudi."

I posao je sigurno teško pronaći sa završenih osam razreda škole.

"Nikoga ne zanima što se ja nisam mogla školovati. Papir se traži prije svega", objašnjava.

Ipak, s ponosom ističe da se "sama obrazovala" kako bi nadoknadila izgubljeno.

"Čitam jako puno knjiga", kaže.

Ne isključuje nastavak obrazovanja, ali sa željom da sve uradi "kako treba", jer je "papir" već davno mogla kupiti.

Za Samiru je škola bila "utočište" koje joj je oteto. I najveća bol i ironija u njenoj priči je to što je bila dijete "koje je voljelo ići u školu".

Njezina majka doživjela je istu sudbinu. Otac joj nije dozvolio ići dalje od četiri razreda.

Najviše je zahvalna svome nastavniku Adnanu Kurtaliću i Adisi Kešetović, koja danas predaje njenoj kćerki. Kaže da će svojoj djeci pružiti podršku da se školuju i postanu samostalni ljudi.

"Dat ću im vjetar u leđa, jer meni niko nije mogao dati podršku. Umjesto da mi pomognu, otac mi je odsjekao krila kad su mi najviše trebala", završava Samira.

Samira Zlatić, udato Peštalić, rođena je 1988. godine. Poslije udaje, iz Rašljana se seli u Brku, gdje i sada sretno i situirano živi sa svojom porodicom; mužem i dvoje djece i uspješno vodi poljoprivredno gazdinstvo. 

Njezino svjedočanstvo:

Zabranjeno distribuirati tekst bez dozvole autorice.

Comments

  1. Draga Samira,
    Dirnula me tvoja prica.Zalosno je sto ti je otac tiranin zabranio dalje skolovanje.Medjutim,zeljela bih te utjesiti nekim cinjenicama .U Svedskoj,gdje zivim 27 godina,se ne cijeni
    visoko obrazovanje.Vozac krana(dizalice)ima vecu platu od ljekara.Zanatlije imaju vecu platu od onih koji su zavrsili fakultet.StefanLofven,svedski premijer je varilac Zavrsio je osnovnu skolu i godinu zanata.
    Znaci nije zavrsio ni srednju skolu.Raniji ministar finansija u svedskoj vladi je sam rekao da nije zavrsio ni srednju skolu.Mnogi u Svedskoj nisu zavrsili srednju skolu nego zanat od jedne ili dvije godine.
    Gledala sam jedan program na svedskom TV-u,,,Bachelor",i vecina djevojaka koje su se javile za program,nemaju fakultet,nego su zavrsile ili zanat ili srednju skolu.Mislim da je to razlika u mentalitetu,kod nas je fakultet vezan za uspjeh,ovdje u Svedskoj to nije vazno.
    Razmisli o ovome sto sam napisala i zelim ti srecu u
    buducnosti.
    Mnogi pozdrava iz Svedske
    Aira

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Naše nane s potpisom X